×

Details

 • Female

 • 25/08/94

 • Working at Megasmile

 • Studying at universitatea de medicina si fa

 • Living in Romania

 • Located in București, Romania

×

Details

 • Female

 • 25/08/94

 • Working at Megasmile

 • Studying at universitatea de medicina si fa

 • Living in Romania

 • Located in București, Romania

Procesul de sterilizare in stomatologie


Procesul de sterilizare este una dintre condițiile sine qua non ale actului medical.
sterilizareNumărul mare de pacienți care sunt examinați/tratați, peste zi, într-un cabinet stomatologic determină cresterea densității microbiene în spațiul acestuia.

Dispozitivele rotative pe aer comprimat(turbină, micromotor) precum și cele care pulverizează diverse substanțe (detartrajul, air-flowul) determină împrăștierea, la distanță, a materiilor organice (dentină, salivă, sânge) posibil contaminate cu germeni patogeni.

Pentru a reduce, la zero, riscurile contaminării procesul de sterilizare trebuie să decurgă ireproșabil.

Etapele procesului de sterilizare, în cabinetul stomatologic, sunt următoarele:

1. După folosire, instrumentele sunt clătite sub jet de apă, fiind indepărtate astfel, reziduurile organice sau medicamentoase de pe ele.

2. Instrumentele sunt puse în soluție dezinfectantă, în baia cu ultrasunete, timp de cel puțin 60 de minute pentru curățarea resturilor rămase în fante și între zimți, precum și pe suprafața instrumentelor foarte fragile, greu de indepărtat doar cu un simplu periaj.

Soluțiile folosite în sterilizare trebuie sa fie omologate, conform normelor europene pentru substanțe cu efect:

bactericid (EN 13727, EN 14561)
fungicid (EN 13624, EN 14562)
micobactericid (EN 14348, EN 14563)
virulicid (EN 14476)
3. După presterilizare, instrumentele se scot din baia cu ultrasunete și se spală iar pentru îndepărtarea tuturor corpilor străini de pe ele.

4. Urmează un nou proces de clătire și uscare, după care, instrumentele se ambalează în pungi autoclavabile care se vor sigila. În aceste pungi se plasează martori de sterilizare, care își schimbă culoarea dacă instrumentarul a parcurs întregul proces de sterilizare în mod corect. (la parametrii corespunzatori de temperatură și presiune)

5. Pungile, astfel ambalate, sunt trecute în autoclav, unde stau 30 de minute la o temperatură de 180 de grade și presiune de 2,1 bari.

6. După încheierea procesului de mai sus, pungile cu instrumentar steril sunt marcate cu data la care a s-a încheiat procesul de sterilizare. Ele au un termen de valabilitate de 2 luni de la momentul sterilizării. Toate instrumentele care depășesc acest termen fără să fie folosite sunt reambalate și resterilizate.

7. Lămpile cu ultraviolete sterilizează toate suprafețele expuse direct luminii:

fotoliul dentar
masa medicului
masa asistentei
instrumentarul expus:
manerele aspiratoarelor
manerele instrumentarului rotativ
siringile de aer
manerul lampii de lucru
manerul lampii fotopolimerizabile
lampa de albit
chuiveta pacientului
toate suprafetele adiacente fotoliului deasupra căruia sunt monatate.
8. Linoleumul special, antibactericid, destinat unităților medicale, precum și substanțele speciale pentru mentenanța acestuia, în parametrii optimi, completează eforturile noastre de a reduce la zero riscurile contaminării.

Toate unitățile medicale au un centralizator, actualizat zilnic, cu detalii și date despre instrumentarul sterilizat, despre persoana care a supravegheat procesul de sterilizare cu semnătura acesteia. In acest fel poate fi ținută o evidență precisă a ciclurilor de sterilizare și a eficienței acestora.

Aparatura în care se desfașoară procesul de sterilizare:

baia de ultrasunete
autoclavul
etuva
lămpile cu ultraviolete
sunt verificate la fiecare 3 luni, de personal tehnic, calificat, pentru a ne asigura că acestea functionează în parametrii corespunzatori.

Eficiența sterilizarii este verificată lunar, prin teste de sterilizare, de către laboratorul de microbiologie.

Toate verificările, atât cele de natură tehnică, cât și cele de natură microbiologică sunt făcute conform relațiilor contractuale de tip abonament, dintre cabinetul nostru stomatologic și prestatori, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

image

Avantajele şi dezavantajele faţetelor dentareDatorită rezultatelor spectaculoase pe care le aduc într-un timp extrem de scurt, faţetele dentare au devenit unele dintre cele mai populare proceduri de cosmetică dentară.

Există, însă, unele voci reticente cu privire la acest tratament din cauza temerii că pe lângă avantajele privind aspectul estetic, riscăm totodată şi afectarea structurii naturale a dintelui.

Faţetele dentare reprezintă pelicule subţiri de porţelan folosite pentru a recrea aspectul natural al dinţilor, fiind o soluţie de succes în situaţii în care dintele original prezintă mici imperfecţiuni de formă sau culoare, dar şi în cazul în care există dinţi fracturaţi, goluri între dinţi sau dacă poziţia incorectă a dintelui provoacă probleme legate de muşcătură.


Avantajele faţetelor dentare


Probabil că principalul avantaj pe care îl iau în considerare cei care optează pentru faţetele dentare este acela că estetica dintelui este îmbunătăţită rapid cu ajutorul lor. Faţetele dentare se realizează în foarte puţine etape, astfel că într-un timp record pot fi eliminate eventuale inconveniente, cum ar fi modificări de culoare, de formă, dinţi fracturaţi sau cu obturaţii vechi, care s-au colorat în timp.

Dacă faţetele dentare sunt folosite ca alternativă a albirii dentare, avantajul lor este acela că nu se colorează, cum se întâmplă în cazul dinţilor naturali şi obturaţiilor, nemaifiind necesară repetarea procedurii de albire. În plus, spre deosebire de coroanele artificiale, faţetele au o grosime mai mică, protejând astfel gingia, şi necesită o şlefuire superficială, fără scoaterea nervului, aşa necesară repetarea procedurii de albire. În plus, spre deosebire de coroanele artificiale, faţetele au o grosime mai mică, protejând astfel gingia, şi necesită o şlefuire superficială, fără scoaterea nervului, aşa cum se întâmplă în cazul coroanelor dentare.

Un alt motiv important pentru care sunt alese faţetele este acela că spre deosebire de dinţii naturali ele rezistă la pete cauzate de cafea, ceai şi fum de ţigară, fiind realizate din materiale de ultimă generaţie. Din fericire, pentru că sunt sculptate în mod individual şi personalizat pentru fiecare pacient, este aproape imposibil ca cineva să observe diferenţa dintre faţetă şi dinţii naturali.

Dezavantajele faţetelor dentare


Cel mai evident dezavantaj al faţetelor dentare este acela că şlefuirea dintelui pentru aplicarea faţetei este o procedură ireversibilă, iar dintele va trebui să fie acoperit toată viaţa cu faţete sau coroane, a căror culoare nu mai poate fi schimbată după cimentare.
În plus, odată cu ataşarea faţetelor de dinte, este foarte posibil să îşi facă apariţia o anumită sensibilitate la temperaturi calde şi reci din cauza şlefuirii smalţului dentar. Din fericire, această senzaţie dispare de obicei, în decurs de câteva zile.

Cei care iau în calcul aplicarea de faţete dentare nu trebuie să treacă cu vederea nici costurile acestei proceduri, atât în ceea ce priveşte aplicarea faţetelor, dar şi întreţinerea lor. În primul rând, faţetele dentare sunt mai costisitoare în comparaţie cu o obturaţie (plombă) sau coroană dentară de porţelan, iar odată ciobite sau crăpate ele nu pot fi reparate, ci doar schimbate cu o faţetă nouă, ceea ce înseamnă costuri suplimentare.
În plus, ele trebuie înlocuite în timp, deoarece gingia, odată cu înaintarea în vârstă, se retrage, iar dintele de dedesubt devine vizibil şi se poate caria atenţionează medicii specialisti.

Faţetele dentare nu sunt recomandate pacienţilor care scrâşnesc noaptea din dinţi (bruxism), care au dinţii foarte tociţi sau oclud (muşcă) cu dinţii muchie pe muchie, deoarece riscul ca faţetă să se spargă şi să sară este foarte mare. Gutiera de protecţie poate ajuta în acest sens, însă riscul de deteriorare rămâne, astfel încât în aceste cazuri este recomandat să fie luate în considerare alte opţiuni.

Deşi aspectul estetic pe care îl aduc este, cu siguranţă, unul de impact, există cazuri în care faţetele dentare nu pot fi aplicate. Spre exemplu, faţetele dentare nu pot fi folosite pe dinţi care prezintă denivelări (înghesuiri) mari, deoarece ar trebui şlefuit foarte mult din ei pentru a-i aduce în acelaşi plan şi nici pe dinţi cu plombe sau fracturi dentare foarte mari, deoarece rămâne foarte puţin smalt de care să adere.

Faţetele dentare nu sunt la fel de rezistente precum coroanele dentare, astfel că în aceste cazuri se pot găsi opţiuni de tratament mai eficiente recomandă medicii specialisti.

Deşi informaţii despre faţetele dentare sunt disponibile la tot pasul, vizita la medicul specialist este cea mai sigură cale de a afla dacă ele reprezintă o opţiune potrivită de tratament şi pentru a evalua alte soluţii alternative disponibile. Chiar şi în cazul în care hotărârea de a obţine zâmbetul perfect cu ajutorul faţetelor dentare a fost luată este recomandat să revenim în mod regulat la medicul dentist pentru o întreţinere profesională cu o pastă specială, non-abrazivă, şi pentru ca medicul dentist să examineze periodic dantura.

GIF

 • 18 posts
 • Female
 • 25/08/94
 • Working at Megasmile
 • Studying at universitatea de medicina si fa
 • Living in Romania
 • Located in București, Romania
 • More info
 • Title: Nurse
 • Specialty: General medicine Student